Stp. 21 - "Föhrenhugel" Jentofthaugen
Ved dette støttepunktet ble det i 1943 bygget en radiobunker av type L484. Dette var Luftwaffe sin radiosendestasjon i forbindelse med flyplassen. Ikke mange meter unna ligger en begravd nærforsvarsbunker med panserkuppel, en Regelbau 632.
Minekart Jentofthaugen Kilde: Forsvarets arkiv Reitan
Jentofthaugen slik det så ut i 1946. Midt i bildet ser vi L484 radiobunkeren. Til venstre skimter man en R632 nærforsvarsbunker. Antennefundamenter sees flere plasser.
Radiobunker L484: Dette er den største betongbunkeren som finnes i Bodøområdet. Bunkeren ble bygget i 1943 og utført i klasse B hvor vegger og tak består av 2 meter tykk stålbetong. Radiorommet har hele 2,5 meter tykke vegger. Typebetegnelsen er L484 - Unterstand für Funksendestelle, altså en radio/ kommunikasjonsbunker. Det gikk med hele 1300 m3 betong til støpingen. Krigshistorisk forening Bodø har overtatt bruken av bunkeren og vil sette den i stand.
Jentofthaugen med radiobunkeren
Jentofthaugen, antennemast på taket
Inngang til bunkeren, beskyttet av solid panserdør
Inngang - her åpnes igjenstøpte nisjer og skyteskår
Tidligere nærforsvarsrom, nå toalett
Radiorom, her nymalte vegger, nytt kjøkken skal monteres
Radiorom, oppussing pågår, ny ventilasjonskanal i taket
Mannskapsrom med skyteskår i veggen for beskyttelse av inngangen
Ventilasjonsrom, her var vifter og gassrenseanlegg HES 2,4
Nymalt nærforsvarsrom med skyteskår i veggen Dette var for beskyttelse av den andre inngangen
Inngangsparti i teknisk del, aggregatrom rett frem
Aggregatrom, etterkrigs ventilasjonskanaler
Aggregatrom
Friskluftskanal for aggregatrom
Traforom, nå ventilasjonsrom med avfuktingsaggregat
MG-bunker Regelbau 632: Benevnelsen på denne bunkeren er "Stand mit 3-Schartenturm". Det er en nærforsvarsbunker som er bygget i klasse B (gasstett og vegger/tak har 2 meter tykk stålbetong). Kamprommet består av en panserkuppel med 3 skyteskår som stikker opp i fiendtlig retning. Bunkeren ligger i dag under bakken og er ikke bafart. Tegningen under er fra en tilsvarende bunker i byen og kan muligens avvike noe dersom det ble gjort lokale forandringer. Til støpingen av denne type bunker gikk det med 590 m3 betong og 28 tonn armeringsjern, i tillegg til 3,4 tonn strukturert jern.
Snitt tegning av en Regelbau 632. Her ser man hvordan panserkuppelen stikker opp i terrenget. (Tegnet av Patrick Fleuridas)
|